Μαρία Δάλλα
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Υπηρεσίες

English
Είσοδος μελών
Mailing list

Αφήστε το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι


Ακουλουθείστε μας στο facebook


Μέτρηση ελευθέρων ριζών


 


 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ 

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πληθώρα επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι με πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Όλοι γνωρίζουν οτι η παχυσαρκία, η ανεπαρκής διατροφή ,οι ασθένειες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το

στρες, η λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα  και το αλκοόλ αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσημάτων στις σύγχρονες κοινωνίες.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ερευνών απο την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει με ποιό  μηχανισμό οι παραπάνω παράγοντες  βλάπτουν  την υγεία μας. Σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε οτι ο πρωταγωνιστικος μηχανισμός ειναι οι ελεύθερες ρίζες

Ελεύθερες ρίζες:  Καταστροφείς κυττάρων ...

 

Οι ελεύθερες ρίζες* είναι ισχυρές δραστικές χημικές ουσίες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας. Μέχρι ενος ορίου συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων, ιών η μυκήτων και άλλων επικίνδυνων εισβολέων του οργανισμού. Λόγω αυξημένων επιβαρυντικών παραγόντων που προαναφέρθησαν ο παραγόμενος αριθμός ελευθέρων ριζών στον οργανισμό αυξάνεται και αρχίζει να προσβάλλει και τα υγιή κύτταρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τη δημιουργία του λεγόμενου οξειδωτικού στρες, οπότε οι οξειδωτικοί μηχανισμοί υπερτερούν των αντίστοιχων αντιοξειδωτικών. Ενδεικτικές περιπτώσεις ασθενειών που προέρχονται απο την περίσσεια ελεύθερων ριζών είναι: πρόωρη γήρανση του δέρματος, διαβήτης, υπέρταση, αθηροσκλήρυνση, καταρράκτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, παγκρεατίτιδα, τενοντίτιδα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος(Parkinson,Alzheimer), νόσος Crohn , διάφορες μορφές καρκίνου και ασθένειες του κυκλοφορικού. 

* Οι ελεύθερες ρίζες έχουν ένα ή περισσότερα μοναχικά ηλεκτρόνια που στην προσπάθεια τους να ισοροπήσουν αποσπούν ηλεκτρόνια απο άτομα άλλων κυτάρρων τα οποία και καταστρέφουν. 

Αντιοξειδωτικά: Η άμυνα του οργανισμού 

Tα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετετρέποντας τες σε μη τοξικές και άρα ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.Τέτοιες ουσίες είναι οι βιταμινες A, C και E , τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, το β- καροτένιο, ο ψευδάργυρος, τα διάφορα είδη λυκοπενίων που περιέχονται στην ώριμη ντομάτα ,καθώς και άλλες ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο σταφύλι,στα σταυρανθή,στο σκόρδο,στο χαμομήλι και σε άλλα τρόφιμα.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν είναι όμως διαφορετικά από αυτά των βιταμινών και φαρμάκων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τη Διατροφή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα για την γήρανση του ανθρώπου. Σε ένα πείραμα που έγινε σε 36 άτομα ηλικίας 20-40 και 60-80, οι οποίοι τρέφονταν για 2 βδομάδες καθημερινά συστηματικά με φρούτα και λαχανικά –μεταξύ άλλων τροφών– φάνηκε ότι το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο αίμα τους ανέβηκε σημαντικά, σε σχέση με άτομα, τα οποία έπαιρναν μόνο αντιοξειδωτικά φάρμακα και βιταμίνες. Φάνηκε επίσης, ότι εκτός από τις βιταμίνες C, E και καροτίνη, υπήρχαν και κάποια άλλα συστατικά σε αυτά τα τρόφιμα, που ενίσχυαν σημαντικά την αντιοξειδωτική τους δράση. Μάλιστα, όσο μεγάλωνε η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αντιοξειδωτική τους δράση επίσης μεγάλωνε. Τα οποιαδήποτε οφέλη προέρχονται απο τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και όχι απο τη λήψη αυτών σε διατροφικά συμπληρώματα και μάλιστα υψηλών δόσεων.

Ανάμεσα στα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά κατατάσσονται τα δαμάσκηνα, πορτοκάλια, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κεράσια, ο αρακάς, το σπανάκι, η πιπεριά, η ντομάτα, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Υπάρχουν βέβαια και πολλά φρούτα και λαχανικά με πολύ χαμηλή αντιοξειδωτική δράση, όπως πχ. το αγγούρι.  

Ο κανόνας γενικά είναι, ότι όσο πιο έντονα και σκούρα χρωματισμένο είναι το φρούτο ή το λαχανικό, (εσωτερικά και εξωτερικά), τόσο πιο έντονη η ευεργετική του δράση, ενώ είναι πολύ σημαντικό να είναι ωριμασμένο σε φυσικές συνθήκες χωρίς λιπάσματα ή άλλα χημικά πρόσθετα (οργανικές καλλιέργειες). Όμως ο κατάλογος των αντιοξειδωτικών τροφίμων είναι μακρύς και δεν περιορίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Το εκπληκτικό σε αυτόν είναι, ότι περιέχει και κάποιες τροφές, που κατατάσσονται μέσα στις λεγόμενες «λιχουδιές», που η άγνοιά μας για την ευεργετική τους δράση, μας κάνει συχνά να τις αποφεύγουμε, ή να νιώθουμε τύψεις,

που τις καταναλώνουμε. Ο λόγος γίνεται για τη γνωστή σε όλους μαύρη σοκολάτα καθώς και το μέλι και το κόκκινο κρασί τα οποία με λίγο προσοχή μπορούμε να τα εντάξουμε σε ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο.

Η έκθεση όμως σε πολλούς φορείς ελεύθερων ριζών αυξάνει την ανάγκη για άμεση εξουδετέρωσή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι απαιτήσεις για αντιοξειδωτική δράση και να εξαντλούνται τα αποθέματα των ενδογενών αντιοξειδωτικών. Κατά συνέπεια, απαιτείται αύξηση της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν τις ουσίες αυτές, ιδιαίτερα δε από άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι καπνιστές, υπέρβαροι, άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (αυξημένα λιπίδια, διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.λπ.). Στόχος είναι η διαμόρφωση ικανοποιητικών επιπέδων στον οργανισμό, ώστε αυτός να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις οξειδωτικού στρες. 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΡΙΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΉς ΙΚΑΝΌΤΗΤΑΣ; 

Εδώ και 30 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν οτι η δράση των ελεύθερων ριζών είναι ένας απο τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του ανθρωπίνου σώματος και ενοχοποιούνται και για μια σειρά απο σοβαρές ασθένειες. Η εκτίμηση της δράσης των ελεύθερων ριζών ήταν δύσκολη, χρονοβόρα και ακριβή. Μόνο λίγα εργαστήρια ήταν ικανά να διεξάγουν την εξέταση. Αλλά τώρα με την εξέλιξη του FRAS (αναλυτικό σύστημα ελευθέρων ριζών),μέσα σε λίγα λεπτά  και με μικρό κόστος έχετε τη δυνατότητα να εκτιμήσετε ποσοτικά το βαθμό επίδρασης των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Η εξειδικευμένη εξέταση με το  σύστημα FRAS προς το παρόν γίνεται σήμερα μόνο σε ελάχιστα νοσοκομεία στην Ελλάδα και πρόσφατα και στο διατροφολογικό μας κέντρο (ΜΑΡΙΑ ΔΑΛΛΑ). Περιλαμβάνει δε, τις εξής εξετάσεις: 

Η d-ROMs εξεταση

Η εξέταση d-ROMs είναι μια εργαστηριακή εξέταση ικανή να εκτιμήσει το οξειδωτικό δυναμικό του αίματος. Πρόκειται για φασματοφωτομετρική μέτρηση που υπολογίζει τη συγκέντρωση των υπεροξειδίων στο αίμα, που σχηματίζονται απο την αντίδραση του οξυγόνου με άλλες οργανικές ουσίες (λιπίδια,πρωτεΐνες κ.λ.π.). Πρακτικά δηλ. εκτιμάται η ποσότητα των παραγόμενων ελευθέρων ριζών στο αίμα. 

Η ΒΑΡ εξεταση

Η εξέταση ΒΑΡ TEST επιτρέπει τον υπολογισμό της βιολογικής αναγωγικής δράσης του πλάσματος δηλ. του φραγμού που αντιστέκεται στην οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών στο πλάσμα. Αξιολογεί με λίγα λόγια τον βαθμό ικανότητας του οργανιμού να αμύνεται στην «εισβολή» των ελευθέρων ριζών. 

Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα σήμερα με το εργαλείο αυτό αξιολόγησης του οξειδωτικού στρες και της αντιοξειδωτικής ικανότητας καθώς και της λιπομέτρησης να δώσουμε μια νέα κατεύθυνση στα προγράμματα διατροφής που μαζί με την απώλεια βάρους του ατόμου θα φροντίζουμε και την ποιότητα ζωής του καθυστερώντας τη γήρανση του δέρματος, αυξάνοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού του συστήματος, κάνοντας τον να νιώθει ελκυστικός και αποδοτικός, γεμάτος ενέργεια, ανεβάζοντας την ψυχολογία του με στόχο να διαπαιδαγωγηθεί και να προσαρμοστεί σε ένα νέο, υγιή και αναζωογημένο τρόπο  ζωής.Μαρία Δάλλα
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310343542, info@kcal.gr

active³ 4.8 · © 2000 - 2011 IPS Ltd · Όροι χρήσης