Μαρία Δάλλα
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Υπηρεσίες

English
Είσοδος μελών
Mailing list

Αφήστε το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι


Ακουλουθείστε μας στο facebook


Δίαιτα αντι-stress


Αν ανακάλεσετε στιγμές που έχετε νιώσει άγχος, στις περισσότερες περιπτώσεις θα θυμηθείτε οτι καταναλώσατε περισσότερα γλυκά ή αμυλούχες τροφές σε μεγάλες ποσότητες. Σε περιόδους στρες, είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις ουσίες που έχει ανάγκη, ώστε να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην ένταση που υφίσταται. Στις γραμμές που ακολουθούν, διαβάστε τι να καταναλώνετε όταν σας καταλαμβάνει το άγχος, καθώς και για τα θαυματουργά αντι-στρές συστατικά που κρύβονται σε ορισμένα τρόφιμα.

 

Σε καθημερινό επίπεδο θα πρέπει να καταναλώνονται:

 

1)      2 μερίδες γαλακτοκομικών. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο του γάλακτος θα βοηθήσουν τους μυς να χαλαρώσουν. 

2) 1 σαλάτα με ποικιλία λαχανικών εποχής.Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι άριστες πηγές φυλλικού οξέος που επιδρά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

3)      3 φρούτα , το ένα θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι εσπεριδοειδές ή ακτινίδιο για τροφοδότηση του οργανισμού με βιταμίνη C που συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.    

Εβδομαδιαίως θα πρέπει να καταναλώνονται:

-3 μερίδες ψάρι  

-1 μερίδα κοτόπουλο 

-2-3 μερίδες όσπρια 

-1 μερίδα κρέας

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία που συνδέονται με τη ρύθμιση της ισορροπίας του νευρικού συστήματος.

 

Τα υπόλοιπα γεύματα της εβδομάδας καλύπτονται με :

-λαδερά φαγητά

-φαγητά με βάση τα δημητριακά (τραχανά, πλιγούρι, αναποφλοίωτο ρύζι). Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε θειαμίνη , πυριδιξίνη, φυλλικό οξύ, χαλκό και χρώμιο.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα γλυκά ,τον καφέ και το αλκοόλ.

ΤΑ ΓΛΥΚΑ: Έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης απότομα δημιουργώντας στον οργανισμό μία αίσθηση τόνωσης και ευεξίας που κρατά δυστυχώς πολύ λίγο και διαδέχεται το αίσθημα της κόπωσης και ατονίας , ζητώντας με αυτό τον τρόπο νέα δόση! Έτσι λοιπόν, δημιουργείται ένας φαύλος που ουσιαστικά και πρακτικά δεν αποδίδει, απλά μας «φορτώνει» με θερμίδες και κιλά.

Ο ΚΑΦΕΣ: Ο καφές περιέχει καφεΐνη .Το τσάι ,το κακάο, καθώς και τα διάφορα ποτά τύπου κόλα συμβάλλουν επίσης στην πρόσληψη της καφεΐνης. Μια μέση πρόσληψη καφεΐνης (2-3 καφέδες την ημέρα) ανεβάζει τη στάθμη της αδρεναλίνης και του σακχάρου στο αίμα , με αποτέλεσμα να μειώνεται η  κόπωση και να αυξάνονται η ενεργητικότητα, η αποδοτικότητα, η αντοχή και η ικανότητα συγκέντρωσης. Αν υπάρχει ήδη στρες , τότε θα πρέπει να μειωθεί στον έναν την ημέρα. Το καλύτερο είναι αυτός καφές να καταναλωθεί στη διάρκεια της ημέρας και όχι αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα .Με το ξύπνημα, πρέπει να κανείς να πάρει το πρωινό και να ξεκινήσει χαλαρά την ημέρα. Πίνετε τον καφέ αρκετά αργότερα , όταν θα νοιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης και ότι όλα πάνε καλά.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ :Το αλκοόλ αρχικά προκαλεί χαλάρωση, λόγω της καταστολής του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά στη συνέχεια προκαλεί διέγερση, ωστόσο σε μικρές ποσότητες χαλαρώνει. Καλύτερο είναι να προτιμώνται ποτά όπως κρασί ή μπύρα που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και όχι σκληρά ποτά όπως ουίσκι, βότκα ,τζιν. Το ποτό είναι καλύτερο να συνοδεύεται με φαγητό και να μη πίνεται σκέτο, για να μειωθεί η απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό. Σημαντική σύσταση αποτελεί, οτι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, ως τρόπος διαχείρισης του στρες, δεν βοηθά ουσιαστικά και μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. 
Μαρία Δάλλα
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310343542, info@kcal.gr

active³ 4.8 · © 2000 - 2011 IPS Ltd · Όροι χρήσης